Diëten en bewegen

Bewegen of sporten is een prima hulpmiddel als u wilt afslanken.  Maar de combinatie van voeding matigen en bewegen is de sleutel.

Veel bewegen, minder wegen

Bewegen is een prima hulpmiddel als u wilt afslanken. Door actief te zijn, krijgt u een hoger verbruik en zult u dus sneller afslanken.

Sport alleen is niet zaligmakend

Maar afslanken door te sporten alleen, wordt een ware marathon.
Om 1 kg lichaamsvet kwijt te raken, moet u 7000 kcal verbruiken, dit is:

  • 116 km lopen
  • 18 uur badmintonnen
  • 300 km fietsen in minstens 10 uur tijd
  • 15 uur bergbeklimmen
  • 8 uur boksen
  • 40 uur kanovaren
  • 17 uur dansen

Combineren is dus de boodschap

De combinatie van voeding matigen en bewegen is de sleutel. Verlies hem niet uit het oog.
Heeft u uw 500 calorieën binnen, dan moet u die opnieuw verbruiken door bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift of meer boodschappen te voet of met de fiets te doen.
Wil u vermageren, dan moet u per week toch minstens 1000 kcal en liefst 2000 kcal meer verbruiken bovenop wat u normaal aan beweging doet.

Hoe meer,  hoe beter

Je hoort of leest het nog vaak: als u gaat joggen om af te vallen, kunt u beter niet te snel lopen. U zou meer afvallen omdat u dan “meer vetten dan koolhydraten zou verbranden”, klinkt het.
Dit klopt echter maar half. Het complete plaatje vertelt dat u bij intensiever sporten méér calorieën verbruikt, die evenveel uit de vet voorraden worden gehaald, maar daarnaast ook nog koolhydraten gaan aanspreken. Procentueel lijkt het dan alsof u bij intensief sporten minder vet hebt verbruikt, maar in absolute cijfers heeft u zeker evenveel vet verbrand tijdens die intensieve activiteit, en bovenop heeft u nog een pak extra calorieën verbrand.
Een voorbeeldje:
Als u 30 minuten gewoon jogt, zou u bijvoorbeeld 400 calorieën kunnen verbranden (200 calorieën vet + 200 cal. koolhydraten). Na evenveel minuten hardlopen (intensief sporten), verliest u misschien 600 calorieën (200 cal. vet + 400 cal. koolhydraten). In beide gevallen echter zal u “maar” 200 calorieën vet hebben verbrand, maar in het tweede geval heeft u wel 200 calorieën meer koolhydraten verbrand dan in het eerste geval. Dus heeft u meer energie verbruikt, en daar gaat het om.

Het is dus beter om wel snel te lopen, te fietsen of te zwemmen als u gewicht wil verliezen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Overdrijf niet als u het sporten niet gewoon bent: het is altijd goed om te bewegen, en als u minder intensief sporten langer kunt volhouden, kan het misschien toch meer opleveren op het einde van de dag.
Leave a Reply