Het Dr. Phil dieet

Dr. Phil ken je vast wel van tv. Deze psycholoog biedt in zijn boekenreeks “Voel je goed in je lijf” een stappenplan aan met zeven centrale inzichten om permanent gewicht te verliezen.

Wie is Dr. Phil?

Phillip McGraw alias Dr. Phil is zowel in de Verenigde Staten als in Europa een bekende televisiepersoonlijkheid. In 1996 kreeg Dr. Phil een vaste rubriek in de Oprah Winfrey Show. In Tuesdays with Dr. Phil besprak hij diverse onderwerpen vanuit zijn achtergrond als psycholoog. Jaren later, in 2002, werd hij de presentator van zijn eigen praatprogramma waarin hij zijn gasten onverbloemd de waarheid vertelt en erg paternalistisch uit de hoek komt.

De laatste tien jaar heeft Dr. Phil heel wat boeken geschreven, waarvan er verschillende op de bestsellerlijsten terecht kwamen. Een daarvan is Voel je goed in je lijf of The Ultimate Weight Solution, waarin McGraw theoretische inzichten geeft over gezonde voeding en gewichtsverlies. Niet snel daarna verschenen een kookboek en een voedingsgids als aanvulling op het boek. Zijn zoon Jay McGraw schreef zelfs een versie voor jongeren: Voel je goed in je lijf voor jongeren.

Zeven sleutels voor een laag gewicht

Voel je goed in je lijf biedt een soort psychotherapie voor mensen met overgewicht. Het uiteindelijke doel is een gezonde levensstijl met een gezond gewicht.

Dr. Phil reikt ons zeven sleutels aan die volgens hem een blijvend laag gewicht garanderen. Deze hebben zowel betrekking op het lichaam als de geest:

 1. Denk juist.
 2. Verwerk je gevoelens.
 3. Vermijd verleidingen.
 4. Wees de baas over je omgeving en je eetbuien
 5. Zeg neen tegen fatale en ja tegen vitale voeding.
 6. Beweeg doelgericht.
 7. Omring je met gelijkgestemde supporters.

Driestappenplan

Dr. Phil raadt aan om een driestappenplan te volgen:

 1. Volg eerst het veertiendagenprogramma waarbij drie aspecten centraal staan: je calorie-inname beperken, minder koolhydraten eten en het lichaam ontgiften.
 2. Hierna ontwikkel je een beter metabolisme.
 3. Ten slotte zorg je voor het behoud van je ideale gewicht.

Dr. Phils stappenplan vertoont gelijkenissen met het South Beach Dieet en het Atkins dieet, maar schrijft minder beperkingen voor. Zo zijn de ontbijtmogelijkheden veel ruimer.

Idee achter Dr. Phils dieet

Snel gewicht verliezen is niet de bedoeling bij Dr. Phils dieet. De psycholoog stelt voor om op lange termijn te werken in plaats van op korte termijn. Permanent gewicht verliezen kan volgens hem alleen maar met een gematigd dieet waarbij je niet gekweld wordt door een echt hongergevoel.

Wat mag je eten?

 • Veel vezels
 • Complexe koolhydraten
 • Gezonde vetten
 • Mager vlees

In zijn kookboek verzamelt hij tal van recepten die aansluiten bij zijn dieet. Hij beperkt zich trouwens niet tot ontbijt-, lunch- en dinerrecepten. Ook voorgerechten, snacks en desserts komen aan bod. De recepten zijn erg Amerikaans geïnspireerd, vooral de ontbijtrecepten. Ook heel wat ingrediënten zijn op en top Amerikaans. Waar anders vind je zoveel vet- en suikervrije varianten? Wat dacht je van vetvrije mayonaise, suikervrije jam, tonijn op water, eisubstituut…

Dieetproducten Shape Up

Dr. Phils dieetboeken mogen dan een succes zijn, zijn dieetproducten waren dat blijkbaar niet. In 2003 introduceerde hij het merk Shape Up met in het productengamma shakes, energierepen, supplementen enzomeer. Volgens de makers boden die producten de juiste dosis ingrediënten die helpen bij het controleren van je lichaamsgewicht. Ze baseerden zich daarvoor op wetenschappelijk onderzoek.

Er kwam echter heel veel kritiek op dit assortiment dieetproducten. Critici beschuldigden Dr. Phil ervan niet genoeg expertise te hebben om dergelijke dieetproducten te ontwikkelen. Hij is immers geen arts, maar een klinisch psycholoog. In 2004 haalde hij zijn supplementen uit de winkelrekken nadat het FTC (Federal Trade Commission) een onderzoek had aangekondigd. Met het gamma ging het helemaal bergaf toen misnoegde kopers van de dieetproducten aangaven een rechtszaak tegen Dr. Phil aan te spannen. Ze beweerden elke maand 120 dollar aan de supplementen uit te geven, zonder dat dat had geresulteerd in gewichtsverlies.
Leave a Reply