Kinderen met overgewicht, wat moet je doen?!

kinderen met overgewichtKinderen met overgewicht hebben een probleem. Maar wat moet je doen als je kind last heeft van overgewicht? Dikke kinderen worden vaak gepest of krijgen een bijnaam, wat ze nog eens extra onzeker kan maken. Lees hier alles over de feiten, de oorzaken, de gevolgen en de aanpak.

Feiten

Overgewicht babyDikke baby’s hoeven later niet per se kinderen met overgewicht of dikke pubers te worden. Volwassenen met zwaar overgewicht zijn bijna altijd te dik geworden tussen hun vijfde en tiende jaar. Het is daarom voor de toekomst heel belangrijk iets te doen aan kinderen met overgewicht!

Het risico dat kinderen met overgewicht ook dik zullen zijn als ze volwassen zijn neemt toe naarmate het ouder worden.

In het bijzonder ouders met zwaar overgewicht moeten er op letten, dat hun kinderen geen overgewicht krijgen.

Oorzaken

Het valt niet te ontkennen dat erfelijke factoren een rol spelen. Dit is aan het licht gekomen door tweelingonderzoek. Eeneiige tweelingen die in verschillende gezinnen opgroeien, blijken onafhankelijk van de omgeving overgewicht te krijgen.

Voedingsgewoonten en omgevingsfactoren zijn echter vaak wel doorslaggevend voor het ontstaan van overgewicht bij het kind.

Wat is de plaats van het kind in het gezin, krijgt het voldoende aandacht, wordt erop gelet wat hij of zij eet en snoept. Lichaamsbeweging is geen favoriete. In gezinnen waar dikke kinderen opgroeien wordt over het algemeen weinig aan sport gedaan. De eetgewoonten in het gezin laten veel te wensen over: vaak frites en andere vette kost. Kortom, bijna alle kenmerken die gelden voor het ontstaan van overgewicht bij volwassenen gelden ook voor kinderen.

Gevolgen voor kinderen met overgewicht

De gevolgen van overgewicht zijn voor kinderen vaak ingrijpender. Ze worden geplaagd, horen er niet meer bij en krijgen vaak een bijnaam. Het is de taak van de ouders om maatregelen te treffen, hoewel dit in de praktijk weinig gebeurt. Meestal trekt de huisarts of de schoolarts aan de bel: “zo kan het niet langer, het kind moet op dieet”.

Aanpak kinderen met overgewicht

Het succes van een dieet bij een kind hangt af van tenminste de medewerking van een van de ouders. Alle factoren die bijgedragen hebben aan het overgewicht moeten worden aangepakt, zoals snoepgedrag en andere eetgewoontes, sportbeoefening, contacten in het gezin en op school. Ouders zullen kritisch moeten kijken in hoeverre zij het slechte voorbeeld geven en slechte eetgewoontes van hun door het kind worden overgenomen.

Kruisverenigingen geven cursussen voor dikke kinderen in de leeftijd van acht tot en met elf jaar. Hier leren kinderen met overgewicht zich bewust te worden van hun eetgedrag en wordt het belang van lichaamsbeweging duidelijk gemaakt.

 
Leave a Reply