Goji bessen, waarom een superfood?

goji bessen als superfoodGoji bessen worden superfood genoemd. Of dat terecht is? Er zijn veel claims voor de goji bessen. In dit artikel gaan we daar op in en ontdek je waarom de goji bes met recht een superfood genoemd mag worden.

Wat zijn goji bessen?

Een goji bes is een bes met een rode kleur en wordt gerekend tot fruit. De vorm van de bes is vergelijkbaar met die van een rozijn. De smaak is meer te vergelijken met bijvoorbeeld een cranberry, aangezien het een lekkere zoete smaak heeft.

De meeste goji bessen worden verbouwd in verschillende delen van Tibet, China en Mongolië. De bessen groeien aan een Boksdoorn struik. De struik lijkt op die van een tomaat of een aardappel.

Een groot gedeelte van de goji bessen die verkocht worden, wordt geproduceerd in China. De biologische goji bessen daarentegen, worden voornamelijk in Tibet en Mongolië verbouwd.

Doordat de bes veel goede voedingsstoffen bevat en gezondheidsvoordelen oplevert, wordt het in Azië al lange tijd gebruik als geneesmiddel.

Welke voedingsstoffen bevatten goji bessen?

Een goji bes bevat veel verschillende gezonde voedingsstoffen. Zo bevat het besje veel verschillende vitamines en mineralen. Zo bevat goji bessen veel vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine C en vitamine E.

Vooral de hoge hoeveelheid vitamine C is opvallend. Deze hoeveelheid is wel 500 keer meer dan in een sinaasappel, mits je er natuurlijk hetzelfde gewicht van eet.

Naast de vele vitamines die de goji bessen bevat, bevat het ook nog verschillende mineralen. Zo zijn ijzer, calcium, zink, seleen en fosfor in hoge mate aanwezig in de bes.

Al deze voedingstoffen zijn belangrijk voor het lichaam, aangezien het lichaam vitamines en mineralen niet zelf aan kan maken.Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de goji bes is de hoeveelheid antioxidanten die erin zitten. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende ziektes. Dit geeft de bes bijzondere eigenschappen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van goji bessen?

Goji bessen kunnen voorzien in een groot deel van voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zo levert het veel verschillende vitamines en mineralen om het lichaam en zijn functies in stand te houden.

De antioxidanten in de goji bessen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die schade kunnen brengen aan lichaamscellen. Hierdoor kunnen verschillende ontstekingen of ziektes worden bestreden of voorkomen.

De goji bes kan de volgende gezondheidsvoordelen met zit meebrengen:

 • Het zorgt voor goede functionering van de ogen
 • Het verlaagt de bloeddruk
 • Helpt de lever te beschermen
 • Het immuunsysteem wordt verbeterd
 • Het zorgt voor verbranding van vet
 • Het versterkt het hart
 • Het verbetert het geheugen
 • Het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
 • Het verlaagt het cholesterol
 • Het helpt bij beheersing van het gewicht
 • Het helpt tegen hoofdpijn en duizeligheid

Hoe eet je goji bessen?

Je kan goji bessen op verschillende manieren eten. Zo kan je ze simpelweg los uit je hand eten net zoals fruit. Maar het is ook erg lekker om toe te voegen aan een bakje yoghurt om een zoete smaak toe te voegen.

Goji bessen wordt ook gebruikt als toevoeging aan een salade. Of voeg het toe aan een kopje thee of een smoothie voor een zoete smaak.

Waar zijn goji bessen te koop?

Goji bessen zijn vaak te koop in verschillende natuurwinkels en online winkels. Tegenwoordig worden de bessen op veel meer plaatsen verkocht en zijn ze ook gewoon in de supermarkt te krijgen.

 
Leave a Reply