Hennepzaad, waarom is dat een Superfood?

HennepzaadHennepzaad komt steeds meer in de belangstelling te staan als gezond voedsel voor de mens. Waar is hennepzaad goed voor en wat kun je er allemaal mee…

Wat is hennepzaad?

Hennepzaad is een voorbeeld van een superfood. Het hennepplantje wordt al eeuwenlang gebruikt door mensen, omdat de plant medicinale eigenschappen heeft. De zaadjes worden gehaald uit de hennepplant.

De plant kan zonder bestrijdingsmiddelen verbouwd worden, waardoor het geen giftige stoffen bevat. Het zaadje heeft geen sterke smaak, waardoor het in combinatie met veel verschillende voedingsmiddelen gebruikt kan worden.

In eerste instantie werd hennepzaad veel gebruikt voor de productie van papier. Maar afgelopen jaren wordt hennepzaad steeds vaker gebruikt als voedingsmiddel en wordt het gerekend tot de zogeheten ‘superfoods’.

Hennepzaad is een superfood door de verschillende voedingstoffen die het bevat en de gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt.

Welke voedingsstoffen bevat hennepzaad?

De meest bijzondere voedingsstof die hennepzaad bevat, zijn de eiwitten. Niet zozeer de hoeveelheid eiwitten die het bevat, maar het soort eiwit. Hennepzaad bevat namelijk een compleet eiwit. Dat wil zeggen dat de eiwitten alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft voor de opbouw van cellen. Normaal gesproken worden deze gehaald uit verschillende producten, aangezien deze niet vaak allemaal in één product voorkomen.

Naast complete eiwitten, bevat hennepzaad ook een goede verhouding van verschillende onverzadigde vetzuren. Zo bevat het omega-3-, omega-6- en omega-9 vetzuren in een verhouding die perfect is om opgenomen te worden in het menselijk lichaam. Terwijl de verhouding in het lichaam vaak niet in balans is.

Daarnaast bevat hennepzaad veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo bevatten de zaden vitamine B, vitamine C, vitamine E, kalium, calcium, magnesium, ijzer, fosfor en jodium Al deze stoffen heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hennepzaad?

Door alle nodige voedingsstoffen die het hennepzaad bevat, heeft het verschillende gunstige invloeden op het lichaam. Zo zorgt het voor gezonde hart- en bloedvaten, stimuleert het het brein, versterkt het je immuunsysteem, zorgt het voor de aanmaak van het gelukshormoon en geeft het je extra energie.De complete eiwitten die het bevat, worden gemakkelijk opgenomen in het lichaam. Hierdoor krijgt het lichaam snel energie uit de eiwitten en kost het weinig energie om deze voedingsstoffen op te nemen. De eiwitten zijn nodig voor opbouw van spieren, verbeteren ons uithoudingsvermogen en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook bevat het type eiwitten verschillende aminozuren die nodig zijn voor de opbouw van verschillende stoffen zoals het gelukshormoon.

Daarnaast zorgt de gunstige verhouding vetzuren voor een goede opname in het lichaam. Ook bevat het nog een vetzuur die als eigenschap heeft dat het zorgt voor regulering van hormonen. Ook werkt dit vetzuur tegen ontstekingen en zorgen de verschillende vetzuren voor gezonde hart- en bloedvaten, een goede huid en dragen ze bij aan goede funtie van de hersenen.

Hoe eet je hennepzaad?

Hennepzaad kan gebruikt worden op veel verschillende manieren. Het is perfect om te gebruiken als toevoeging aan kwak of yoghurt om de voedingswaarde te verhogen. Ook kan je het toevoegen aan zelfgemaakte muesli of toevoegen aan een smoothie.

Hennepzaad kan ook gemakkelijk over een salade worden gestrooid voor een lekkere nootachtige smaak. Daarnaast wordt het zaad veel gebruikt als extra toevoeging voor pasta of soep. Het zorgt voor een lekkere smaak en het voegt veel goede voedingsstoffen toe aan een maaltijd.

Kies voor gepeld hennepzaad in plaats van ongepeld. Gepeld hennepzaad kan beter worden opgenomen door het lichaam.

Waar is hennepzaad te koop?

Hennepzaad is verkrijgbaar in veel natuurwinkels en biologische winkels. Ook is hennepzaad online verkrijgbaar. Tegenwoordig hebben veel (grotere) supermarkten een aparte afdeling waar verschillende superfoods liggen. Hierdoor is hennepzaad ook gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt en hoef je hier geen omweg voor te maken.

 
Leave a Reply