Kokos, waarom is dat een Superfood?!

kokos noot openKokos is een product wat over het algemeen bij iedereen wel bekend is. Kokos is afkomstig van de kokosnoot en wordt verwerkt in veel producten, waaronder voedingsmiddelen en cosmetica. Kokos wordt gehaald uit de kokosnoot.

Vroeger werd de kokosnoot al gebruikt als geneesmiddelen, maar werd de afgelopen jaren gezien als ‘normaal’ product. De afgelopen tijd worden de gezondheidsvoordelen van kokos meer opgemerkt. En tegenwoordig wordt kokos ook wel gerekend tot een van de superfoods.

Kokos kan gebruikt worden in veel verschillende vormen, waardoor het makkelijk te gebruiken is en makkelijk in te passen is in je dagelijkse dieet.

Welke voedingsstoffen bevat het?

Maar wat maakt kokos nou een superfood? Doordat het veel belangrijke voedingsstoffen bevat en hiermee verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, wordt kokos tot de superfoods gerekend.

Zo bevat kokos veel mineralen, waaronder voornamelijk magnesium en kalium. Deze mineralen zijn in de kokos in zeer hoge gehaltes aanwezig.

Daarnaast bevat het verschillende vitamines zoals vitamine B2 en vitamine C die het lichaam niet zelf aan kan maken en dus moet binnenkrijgen door middel van voeding.Naast de verschillende vitamines en mineralen bevat kokos ook veel vezels, antioxidanten en bepaalde kanker bestrijdende stoffen. Al deze stoffen zijn erg gunstig voor het lichaam, waardoor kokos verschillende positieve effecten heeft op het lichaam. Daarmee voldoet kokos aan de eisen om een Superfood genoemd te worden.

Wat zijn de (gezondheids)voordelen van kokos?

Aangezien kokos vroeger werd gebruikt als geneesmiddel is het aannemelijk dat het gezond is voor het lichaam. Hoe gezond kokos daadwerkelijk was, is pas de laatste jaren echt onderzocht. Uit het gebruik van kokos is naar voren gekomen dat het de volgende gezondheidsvoordelen kan opleveren:

Het verbetert de werking van de stofwisseling

Het verbetert het immuunsysteem door de antivirale vetzuren die het bevat

Het verbetert de opname van magnesium en calcium in het bloed

De antioxidanten zorgen voor de binding van vrije radicalen, waardoor minder schade kan worden gedaan aan het lichaam

Het zorgt voor een stabiele suikerspiegel

Het zorgt voor een gezonde productie van hormonen

Het verbetert de huid doordat het vetgehalte van nature hersteld wordt

Het zorgt voor hydratatie van het lichaam, waardoor het lichaam een goede vochtbalans heeft

Het kan helpen bij afvallen, doordat de werking van de schildklier wordt verbeterd

Het zorgt voor verkoeling van het lichaam

Het vermindert huidproblemen en helpt ook om huidproblemen te voorkomen

Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten door het cholesterol wordt verlaagd

Het zorgt voor glanzend en gevoed haar

Het levert snel energie door de aanwezige suikers

 

Hoe gebruik je kokos?

Kokos is verkrijgbaar in veel verschillende vormen, waardoor het op extreem veel manieren gebruikt kan worden. Zo is kokos onder andere verkrijgbaar in de vorm van gemalen kokos, kokosolie, kokoswater, stukjes kokosvlees, kokos crème, kokos poeder en de gehele kokosnoot.

Zo kun je veel voedingsmiddelen bakken in kokosolie, waardoor je veel gezonde vetten binnenkrijgt.

Gemalen kokos en kokos poeder kan worden toegevoegd aan maaltijden, smoothies et cetera.

Kokoswater daarentegen is een kant en klaar product en kan zo gedronken worden.

Stukjes kokos kunnen zo uit het vuistje gegeten worden en zijn heerlijk als tussendoortje.

Een hele kokosnoot is iets moeilijker te eten. Eerst moet de kokosnoot opengemaakt worden wat vaak nogal een uitdaging is, aangezien kokos een harde vrucht is. Wanneer de kokosnoot open is, kun je het kokos sap drinken en vervolgens het kokosvlees eruit eten.

Kokos crème kan natuurlijk simpelweg op de huid gesmeerd worden om vervolgens een gevoede, stralende huid te krijgen.

Waar is het te koop?

Hele kokosnoten zijn vaak in Nederland niet zomaar verkrijgbaar. Af en toe zijn ze verkrijgbaar in de supermarkt of in biologische winkels. Producten zoals kokos crèmes, kokos poeder en kokos stukjes zijn vaak verkrijgbaar in natuurwinkels en soms zelfs in de gewone supermarkt.

Veel producten worden in het dagelijks leven vaak gebruikt, zoals kokosolie en kokosmelk. Deze producten zijn dan ook bij elke supermarkt wel verkrijgbaar.

Voor meer specifieke producten is aan te raden om vooraf op internet te kijken waar deze producten verkrijgbaar zijn. Ook zijn veel producten verkrijgbaar in online shops.

 
Leave a Reply