Functies Vitaminen!

functies vitamine supplementVitamines zijn voedingsstoffen die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Zij vervullen verschillende functies in het lichaam om normaal te kunnen functioneren. Het lichaam kan een groot deel van de vitamines niet zelf aanmaken. Ze moeten dus het lichaam binnenkomen via voeding.

Bij vitamines kan onderscheid gemaakt worden tussen vet oplosbare- en wateroplosbare vitamines.

De vet oplosbare vitamines zijn de vitamines A, D, E en K.

De wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12.

Wateroplosbare vitamines worden door het lichaam minder goed opgenomen, aangezien een overschot ervan wordt afgevoerd met de urine.

Per vitamine wordt aangegeven wat hun functies zijn in het lichaam.

Functie Vitamine A

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd en is een vet oplosbaar vitamine.

Vitamine A draagt bij een de weerstand en krijgt daarom ook wel de naam ‘anti-infectie vitamine’. Ook heeft vitamine A-invloed op het gezichtsvermogen, groei en de gezondheid van het tandvlees en de huid.

Bètacaroteen

Bètacaroteen is van zichzelf geen vitamine, maar wordt in ons lichaam in vitamine A omgezet.

Functie Vitamine B1

Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd en is een wateroplosbaar vitamine.

Vitamine B1 maakt energie voor het lichaam vrij uit koolhydraten. Ook is vitamine B1 belangrijk voor de gezondheid van het hart en het zenuwstelsel.

Functie Vitamine B2

Vitamine B2 wordt ook wel riboflavine genoemd en is net zoals alle B-vitamines een wateroplosbaar vitamine.

Vitamine B2 is belangrijk voor een goed zenuwstelstel, voor de energieregeling en de stofwisseling. Daarnaast beschermt vitamine B2 onze cellen tegen schade door oxidatie en zorgt het voor een gezonde huid en goed gezichtsvermogen.

Functie Vitamine B3

Vitamine B3 heeft meerder benamingen, namelijk niacine, nicotinezuur en nicotinamide.

Vitamine B3 zorgt ervoor dat de cellen worden voorzien van energie en draagt bij aan goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast draagt vitamine B3 bij aan een gezonde huid.

Functie Vitamine B5

Een andere naam voor vitamine B5 is pantotheenzuur.

Vitamine B5 is erg belangrijk voor de afbraak van vetten, eiwitten en koolhydraten. Door de afbraak van deze producten wordt het lichaam voorzien van energie. Ook draagt vitamine B5 bij aan de productie van hormonen.

Functie Vitamine B6

Vitamine B6, oftewel pyridoxine, speelt een belangrijke rol voor onze weerstand en de stofwisseling. Ook is vitamine B6 belangrijk voor het produceren van rode bloedcellen, de energievoorziening van het lichaam en het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Functie Vitamine B8

Vitamine B8 wordt ook wel biotine genoemd.

Biotine is belangrijk bij het opbouwen en afbreken van eiwitten en koolhydraten in het lichaam en bij het produceren van vetzuren.

Vitamine B8 is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en draagt het bij aan een gezond zenuwstelsel, een goede huid en gezond haar.

Functie Vitamine B11

Vitamine B11 is ook wel bekend onder de naam foliumzuur.

Vitamine B11 is essentieel voor een gezond zenuwstelsel en een stabiel immuunsysteem.

Foliumzuur is belangrijk tijdens de zwangerschap aangezien het bijdraagt aan de productie van rode bloedcellen, gezonde groei van het kind en het DNA.

Functie Vitamine B12

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd.

Vitamine B12 helpt bij het voorkomen van een specifieke vorm van bloedarmoede. Daarnaast zorgt het cobalamine voor een goede weerstand, de productie van rode bloedcellen, een gezond zenuwstelsel en de energievoorziening van het lichaam.

Functie Vitamine C

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, heeft al belangrijkste functie dat het zorgt voor een goede weerstand. Ook draagt het bij aan gezonde bloedvaten, botten, tanden en huid.

Daarnaast speelt vitamine C een grote rol bij energievoorziening van het lichaam en een gezond zenuwstelsel.

Vitamine C is een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen die het lichaam kunnen beschadigen.

Functie Vitamine D

Vitamine D is een vet oplosbaar vitamine en wordt niet met de urine uitgescheiden.

Vitamine D speelt een rol bij het versterken van tanden en botten. Daarnaast draagt het bij aan de opname van calcium en fosfor door het lichaam.

Ook is vitamine D belangrijk voor een goede weerstand en voor gezond houden van de spieren.

Functie Vitamine E

Vitamine E is net zoals vitamine D een vet oplosbare vitamine en wordt ook wel tocoferol genoemd.

Vitamine E is belangrijk voor de productie van rode bloedcellen en het behouden van spierweefsel en ander belangrijk weefsel en zorgt voor een goede weerstand.

Daarnaast is ook vitamine E een antioxidant en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen.

Functie Vitamine K

Ook vitamine K is een vet oplosbaar vitamine en heeft verschillende functies. Vitamine K is essentieel voor goede bloedstolling en draagt bij aan geen goede botstofwisseling.

 
Leave a Reply