Gluten en coeliakie

Tegenwoordig streven steeds meer mensen naar een glutenvrij dieet, omdat wordt gezegd dat gluten slecht zouden zijn voor de gezondheid. Maar wat is waar en niet waar over deze trend?

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in verschillende soorten granen. Zij hebben als functie om een netwerk te vormen wat ervoor zorgt dat deeg elastisch en stevig wordt. Hierdoor kan bijvoorbeeld het deeg goed rijzen en zorgt voor luchtigheid en stevigheid in brood en pasta. De granen die gluten bevatten zijn tarwe, rogge en gerst. Veel andere granen die in aanraking komen met deze glutenbevattende granen, worden ook als niet glutenvrij geschouwd.Gluten zijn veel aanwezig in producten als brood, crackers, koekjes, pasta, pizza, muesli, couscous en gebak. Daarnaast komen gluten ook veel voor in producten waar bindmiddel is gebruikt die gluten bevatten. Deze worden veel gebruikt in sauzen, soepen, vla, gehakt, vleeswaren en drop.

Coeliakie

Wanneer iemand coeliakie (glutenintolerantie) heeft, moet een glutenvrij dieet gevolg worden. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij de persoon intolerant is voor tarwegluten.

Wanneer iemand met glutenintolerantie wel gluten binnenkrijgt, worden de darmvlokken in de dunne darm beschadigd waardoor opname van voedingsstoffen in de darm verslechterd.

Wanneer de persoon een glutenvrij dieet gaat volgen, kunnen de darmvlokken zich herstellen en kan de opname weer normaal plaatsvinden. De darmvlokken kunnen echter niet volledig herstellen, dus iemand met glutenintolerantie kan niet genezen. Een glutenvrij dieet voor de rest van het leven is de enige behandeling.

Gluten schadelijk?

Gluten zijn alleen schadelijk voor mensen die lijden aan glutenintolerantie(coeliakie) of glutensensitiviteit. Wanneer iemand lijdt aan een van deze aandoeningen is het van belang om een glutenvrij dieet te volgen.

Het weglaten van gluten zonder geldige reden, zoals het hebben van een intolerantie, is niet gezond. De granen die gluten bevatten zijn een groot onderdeel van onze voeding. Wanneer men deze weglaat, ontstaat mogelijk een eenzijdig voedingspatroon waardoor gebrek aan vitamines kan ontstaan.

Er zijn wel glutenvrije alternatieven voor veel voedingsmiddelen, maar deze zijn vaak erg duur en bevatten daarnaast vaak meer suiker, zout en vet dan de normale producten. Bovendien bevatten deze producten in verhouding vaak minder vitamines, mineralen en vezels en is het juist ongezonder.

Voor mensen met coeliakie is glutenvrij een behandeling, maar een glutenvrij dieet wordt afgeraden wanneer dit niet nodig is.

glutenvrij programmaToch Glutenvrij eten?

Wil je toch minder of geheel glutenvrij eten? Ga dan aan de slag met het glutenvrij programma. Met dit programma weet je zeker dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnen blijft krijgen.

Klik hier voor meer informatie over het Glutenvrij programma!

 

 

 
Leave a Reply